bloemenpluktuin

De afgelopen vijf seizoenen was onze bloemenpluktuin voor publiek toegankelijk om te plukken. Vanaf seizoen 2024 gaat het net even anders. De focus ligt dit seizoen op het bloemwerk dat ik zelf maak, van mijn eigen gekweekte, lokale seizoensbloemen. Je kunt dus nog steeds bij me terecht voor losse bestellingen, abonnementen en de aankleding van evenementen. Ook bij het stalletje kun je nog bloemen scoren. Maar…

.. de pluktuin is vanaf seizoen 2024 dus niet meer dagelijks voor publiek geopend om te plukken.

Plukken met een groep (vanaf 8 personen) blijft op afspraak wel mogelijk. Voor de diehard-plukkers organiseer ik ook nog een aantal spontane plukmomenten op mooie zomeravonden. Volg me daarvoor op Instagram. En heb je nog plukbonnen over van vorig seizoen? Natuurlijk mag je daarmee nog komen plukken. Geef dan wel even aan wanneer je wilt komen, dan geef ik aan of het die dag mogelijk en wenselijk is. 

 

 

Slow flowers
De bloemen die ik gebruik in mijn bloemwerk groeien buiten, in de volle grond, onder de Zeeuwse zon, maar ook in weer en wind. Dat geeft soms uitdagingen, maar over het algemeen levert het juist extra sterke bloemen op, die lang goed blijven op de vaas. Niet te vergelijken met bloemen die onder glas (en daardoor vaak buiten hun natuurlijke bloeiseizoen) geteeld worden en die bij de standaard bloemist te krijgen zijn. 

Zoals bij alle oogsten, zijn er goede en minder goede jaren en dus is het steeds afwachten welke soorten het goed doen en welke minder, maar juist daardoor wordt mijn creativiteit ook weer aangewakkerd. Soms moet je het doen met wat je hebt. Maar meestal kan ik kiezen uit een overvloed van soorten. Het hele jaar door ben ik bezig met zaaien, uitplanten en verplaatsen van tientallen bloeiende plantensoorten. Van mei tot en met september is de pluktuin een ware snoepwinkel. 

Wanneer je de bloemen thuis schuin afsnijdt en het onderste blad van de steel goed verwijdert, kunnen ze minimaal 5 dagen goed blijven, maar 10 dagen vaasleven is geen uitzondering. Een druppeltje bleekwater of zakje snijbloemenvoedsel verlengt de levensduur van de bloemen. Sommige soorten zijn ook zeer geschikt om te drogen, zodat je nóg langer van ze kunt genieten. Vraag me er gerust naar!

 

Bloemsoorten
Mijn seizoen begint in mei altijd met prachtige pioenrozen en een brede selectie aan bloeiende vaste planten en tweejarigen, zoals campanula, margriet, judaspenning, delphinium, duizendschoon en digitalis. In mei kan ik dus al gemengde plukboeketten maken. Vanaf juni beginnen alle eenjarige soorten te bloeien en even later ook de dahlia’s en grassen en komt de pluktuin tot z’n hoogtepunt. Zomaar een greep uit het assortiment: Zinnia, Zonnebloem, Amaranthus, Korenbloem, Leeuwenbek, Nigella, Lathyrus, Dille, Ageratum, Goudsbloem, Gipskruid, Cosmea, Delphinium, Gilia, Veronica, Physalis, Echinacea, Solidago, Rudbeckia, Acroclinium, Salvia, Statice, Monarda, Scabiosa, Lupine, Agapanthus, Celosia, Verbena, Aster, Achillea, Alstroemeria, Hortensia en Gladiool.